Categorieën
blog Portret

Portret 1: Sandra Winkel – Achterberg, fysiotherapeut

Sandra Winkel – Achterberg (34 jaar)

Fysiotherapeut, KiaOra Fysiotherapie

Wat betekent bezieling voor jou als hulpverlener?

Bezieling voelt voor mij als enthousiasme en gedrevenheid. Als er een cliënt bij mij langs komt dat ik diegene kan helpen door te kijken naar meer dan alleen klacht. Ik wordt enthousiast als ik mensen verder kan helpen. Maar ook mensen helpen om stappen te ondernemen en niet te blijven hangen. Handvatten te geven. Of doorsturen naar een andere discipline vind ik erg mooi als hulpverlener. Tenslotte hoef je het ook als hulpverlener nooit alleen te doen.

Wat gaat er nu moeiteloos bij jou?

Het cliëntcontact, gaat denk ik moeiteloos. Ja, wat is moeiteloos?

Het helpen van een cliënt die pijnklachten heeft door middel van massage verlichting geven. Maar ook door oefeningen te geven voor thuis. Te praten over de situatie, wat houdt hen bezig en waar komen de klachten vandaan denken ze? Doorvragen eigenlijk.

Wat was in het verleden in positieve zin belangrijk voor jou?

Dat mijn ouders mij altijd gemotiveerd en gesteund hebben onvoorwaardelijk om te worden wie ik wilde worden. Vooral tijdens moeilijke tijden in de opleiding fysiotherapie: het moment dat ik alles gehaald had behalve mijn scriptie en deze weer voor de zoveelste keer terug kreeg. En dat ik dan een geweldige moeder had die mij weer kon motiveren om door te gaan en te gaan voor mijn doel in mijn leven. Positiviteit haalde ik uit doorzetten, alles kan als je er maar met de volle 100% voor gaat. Opgeven staat niet in mijn woordenboek. Ik heb deze periode als moeilijk maar ook later als zeer positief ervaren.

Waar droom je van?

Om mijn praktijk groter te maken en meer mensen te mogen helpen. Een mooie orthomoleculaire opleiding te volgen bij Leo Pruimboom of NaturaFoundation of Richard de Leth. Geweldige voorbeelden. Een droom om nog meer naar het geheel te mogen kijken. Maar vooral te genieten van wat ik nu ook heb: een mooie goedlopende praktijk.

Advies

Vertrouw op je eigen wijsheid.

Dat is een heel goed en wijs advies. En die neem ik graag van harte. Soms mag ik dat wel eens vaker doen. Op mijn eigen wijsheid vertrouwen. Goed Advies!

Hoe ervaar je deze vragen? En wat hebben ze met je gedaan? Wil je iets delen daarover?

Het zijn mooie bijzondere vragen. Het heeft me weer doen realiseren hoe goed ik het eigenlijk doe. 😉 En hoe mooi het allemaal is. Corona maakt het nu vaak wel even spannend. Maar ook daar zijn weer uitdagingen en mooie momenten.
Over mijn droom, dat deed me glunderen. Het was een hele pure vraag van de dag. Erg mooi!

Categorieën
blog Humor

Humor en lichtheid

Humor is zo lekker. Het geeft een lach op je gezicht en een dosis eigen gemaakte blijheidsstofjes. Met collega’s kan je natuurlijk lachen maar met sommige patiënten kan je soms nog harder lachen.

Een paar jaar geleden behandelde ik een echte Utrechtse man. Ik woonde en werkte toen nog in Utrecht omgeving. Hij had veel tatoeages en had heel veel verschillende baantjes gehad en niet allemaal in zuivere omgeving zei hij een keer terloops. Hij was gehard door zijn werk en opvoeding. Zijn leven was pittig.

Hij moest in eerste instantie heel erg wennen aan mij: ik hield vaak mijn mond, liet hem veel praten en draaide geen muziek. Er was geen afleiding. Hij werd daar in het begin erg onrustig van maar uiteindelijk zei hij dat hij de stilte door mij is gaan waarderen. Ik vond dat een groot compliment.

Naast de stilte konden we ook heel erg lachen met elkaar. Hij kwam 2 keer per week bij mij en hij rondde de afspraak altijd af door in de volle wachtkamer te zeggen: “Zelfde meid, zelfde tijd.”

 

Categorieën
blog Portret

52 Portretten over Bezieling

Een nieuwe stap voor De Bezielde Hulpverlener. Of eerder een nieuwe stap voor mij.

Doel: ik wil het komend jaar 52 portretten neer zetten van collega´s in de vorm van een klein interview. Het interview bestaat uit 3 vragen en 1 advies. Deze 4 onderdelen komen uit de set kaarten. Ik kies in principe de vragen.

Elke woensdag plaats ik dit interview als een blog op de website.

Mee doen? Stuur dan een mail via het contactformulier.

Alles op een rij:

  • een interview bestaande uit 4 onderdelen: 3 vragen, 1 advies waar je op reageert
  • Facultatief kan je nog beschrijven hoe je de vragen hebt beleefd en wat je met je hebben gedaan.
  • je naam, foto, functie en werkplek worden er aan toegevoegd. Je gegevens worden zorgvuldig behandeld.
  • je bent BIG geregistreerd en/of werkzaam in de gezondheidszorg.
  • wil je anoniem blijven? Vanzelfsprekend mag dat ook. Je gegevens behandel ik vertrouwelijk.
  • je ontvangt de vragen per mail in een document. De vragen zijn elke keer anders. Het document vul je in en stuur je binnen 5 werkdagen retour naar mij.
  • zijn de toegestuurde vragen niet passend voor jou? Dan kiezen we een vervanging.
  • na redactie van je antwoorden, plan ik je interview in als blog op de website. Je ontvangt een bericht wanneer het interview geplaatst wordt.
  • de interviews worden via Facebook, Instagram en Linkedin gepost en gedeeld.
  • je “betaalt” met het delen van je interview in je sociale netwerk.

Meedoen? Je bent welkom.

Klik hier voor het contactformulier. 

Categorieën
blog Zelfzorg

Wie schrijft, die blijft?

Wie schrijft, die blijft.

Het is van oorsprong een spreekwoord wat betekent dat je boekhouding op orde moet zijn. In een andere context wordt er vaak bedoeld: wie schrijft, die blijft in beeld. Bron: ornet.nl

Mooi uitgedrukt. Dit spreekwoord wil ik iets verder uit diepen. Alles wat je opschrijft, blijft je meer bij. Het staat op papier en je kan het nog eens na lezen. Wat ook fijn is dat schrijven op een bepaald tempo gebeurd. Dit tempo is nooit te snel of gehaast. Het fijne hiervan is dat je zelf je eigen rust creëert.

En alles wat je opschrijft verdwijnt uit je hoofd en je systeem. Je schrijft in feite de ruis weg. Een fijne methodiek is The Artist Way van Julia Cameron. Een echte aanrader. Wel kost het wat meer tijd dan even iets op papier krabbelen.

Als hulpverlener hoor en zie je veel. Soms te veel. Soms te pittig. Dat voel je niet altijd op het moment zelf maar vaak aan het einde van de dag, kan je dat ervaren als een uitgeblust gevoel.

Je kan dan letterlijk vol zitten van andermans verhalen, gevoel, problemen of energie. Schrijven kan dan een prachtige katalysator zijn. Keihard sporten ook hoor. 😉

Maar de dag van je afschrijven kan echt heel erg lekker zijn. Je kan de dag chronologisch van je af schrijven natuurlijk. Letterlijk uur voor uur, patiënt voor patiënt, dagdeel na dagdeel etc.

Andere opties zijn bijvoorbeeld:

  • 3 zaken beschrijven waar je dankbaar voor bent.
  • starten met beschrijven wat je het meest heftig vond van die dag
  • starten met beschrijven wat je het leukst vond van die dag
  • of gewoon beschrijven hoe je je voelt

Hoe lang je schrijft, bepaal jij zelf. Ik ken mensen die de wekker zetten en dan stoppen als de wekker gaat. Anderen stoppen als ze klaar zijn.

Zou jij meer in balans willen komen met schrijven en op je eigen tempo? Doe dan mee met de inspiratie maand met het thema “Kracht en Kwetsbaarheid” die start op 1 november.

Lees er meer over via deze link.