Categorieën
Portret

Portret 23: Lucy van Werkhoven, arts

Lucy van Werkhoven

Lucy van Werkhoven (26 jaar)

Functie: Arts in opleiding tot radiotherapeut oncoloog & Arts onderzoeker

Werkplek: Erasmus MC, Rotterdam

Wat versta je onder bezieling?

Onder bezieling versta ik passie. Ik probeer te werken vanuit passie en dit ook als kompas te gebruiken. Als ik ergens weinig bij voel, heb ik dan nog de passie die ik vind dat nodig is, om het werk wat ik doe uit te voeren? En mocht die passie er (tijdelijk) niet zijn, waar kan dit dan aan liggen?

Nu

Heb je voldoende creatieve uiting in je leven?

Mijn ervaring is dat binnen de geneeskunde de meeste dingen protocollair zijn en er in de dagelijkse praktijk weinig ruimte is voor creativiteit. Toch merk ik dat ik enthousiast wordt van soms buiten de lijntjes kleuren en nieuwe ideeën inbrengen. De meeste creatieve uiting vindt echter buiten kantooruren plaats; ik fotografeer graag om op deze manier dingen in een ander of spannender perspectief te plaatsen dan dat je in eerste instantie ziet. Daarnaast kan ik veel creativiteit kwijt in mijn instagram @dokter.lucy waar ik (hopelijk) op een luchtige en laagdrempelige manier kan laten zien hoe het leven van een jonge dokter er uit ziet, wat de mooie kanten van het dokters vak zijn maar ook waar ik tegen aan loop.

Verleden

Wat heeft jou laten groeien in het verleden?

Door fouten of verkeerde beslissingen, ben ik het meest gegroeid. Ook door verkeerde dingen prioriteit te geven, heb ik op sommige momenten mensen die mij heel dierbaar zijn in mijn ogen onvoldoende kunnen bijstaan. Aan het verleden kan ik niets meer veranderen maar het zijn wijze lessen geweest die ik nu elke dag meeneem en waarop ik mijn dagelijkse keuzes maak.

Toekomst

Waar droom je van?

Mijn droom is een arts te worden / te zijn waarbij patiënten zich op hun gemak voelen, hun gespannen schouders gedurende het gesprek laten zakken en vertrouwen hebben in mij en de behandeling. Daarnaast hoop ik dat preventie een grotere rol gaat spelen in de toekomst zodat patiënten überhaupt niet meer in mijn spreekkamer belanden en de vaak heftige en angstige behandeling niet door hoeven te maken.

Advies

Zet jezelf en jouw waarde in het licht.

Mooi advies. Ik merk dat ik als jonge dokter vaak onzeker kan zijn en kan twijfelen aan mijzelf. Dit advies zal ik zeker proberen op te volgen.

Hoe ervaar je deze vragen? En wat hebben ze met je gedaan? Wil je iets delen daarover?

Het zijn vragen waar ik wat langer en dieper over na moest denken, dat vind ik leuk en uitdagend. Vaak ga ik mee in de orde van de dag, maar deze vragen lieten me weer stil staan bij waarom ik doe wat ik doe. Dank voor dit interview.

 

 

Categorieën
Je bent natuurlijk ook

In euro’s uitbetalen aub

Dagboek van een alleenstaande moeder

Je bent natuurlijk ook alleenstaand …’

Als ik een euro krijg voor elke keer dat ik die opmerking krijg, zou ik genoeg verdienen om een sabbatical te nemen. Vooral getrouwde mensen zeggen het. Op de een of andere manier valt het hen sneller op dat ik geen partner heb. Zij hebben eerder de neiging om er iets over te moeten zeggen.

Niemand zegt ‘Je bent natuurlijk ook getrouwd ?

Waarom eigenlijk niet?

Hoe geëmancipeerd is Nederland?

Is getrouwd zijn het hoogste goed of beter gezegd de norm?

Laten we eerlijk zijn: zo makkelijk is het niet: als alleenstaande vrouw ben ik voor veel mensen niet af.

Hoezo, niet af?

Nou, als je geen relatie hebt, dan doe je eigenlijk iets niet goed. Ik doe dus iets niet goed, nu ik zelf voor het alleenstaande moederschap ben gegaan. Wat mist er aan mij? De meningen om mij heen staan soms haaks op elkaar.

Je bent te weinig assertief, je hebt het niet door als iemand je leuk vindt, je sociale leven schiet tekort en je bent niet kritisch genoeg.

of:

Je bent te weinig assertief, je gaat er te snel op in als iemand je leuk vindt, je hebt een te rijk sociaal leven en je bent veel te kritisch.

Kortom: ik ben veel te kritisch, maar verder: begrijp jij het nog?

Ik niet. Hoe dan ook: ik voldoe niet want ik heb geen man. Vaak is het: ‘Je bent echt een leuke vrouw hoor, maar er zijn verbeterpunten’.

Met als gevolg dat ik me nooit genoeg voel.

Ik heb veel geld in date-coaching geïnvesteerd. Ook van dat bedrag zou ik een mega-vakantie kunnen betalen. Veel geld inderdaad, maar ik heb er wel veel van geleerd.

Zoals: 1. mensen kijken met hun eigen bril naar hoe een relatie van een ander eruit moet zien en waar je als partner aan zou moeten voldoen. Dat dit niet altijd gezond is, zeggen ze er niet bij.

Zoals: 2. Ik genoeg ben en ieder ander ook.

Met het daten is het trouwens afgelopen nu ik deze weg ben ingeslagen. Heerlijk dat ik me niet meer hoef aan te passen. Je zult het inmiddels wel begrepen hebben: dit boek gaat over alleenstaand zijn en toch een kind krijgen.

Ik heb inmiddels een dochter en ze heet Minoes.

Categorieën
Portret

Portret 22: Anne Strik, Arts

anne strik

Naam: Anne Strik ( 34 jaar)

Functie: AIOS MDL

Werkplek: Amsterdam UMC/Spaarne Gasthuis

Wat betekent bezieling voor jou als hulpverlener?

Bezieling is voor mij de innerlijke drive, passie die ervoor zorgt dat je wat je ook doet vol overgave wil doen. In mijn werk uit zich dat in altijd het beste willen voor de patiënt en alle besluiten op individueel niveau maken per patiënt. 

Nu

Hoe voelt je lichaam vandaag aan?

Vanmorgen toen ik opstond wat vermoeid door de gebroken nacht na aantal keren wakker worden van mijn dochter maar op dit moment voel ik mij ontspannen. 

Verleden

Welke hulp heb jij ontvangen in het verleden? En hoe was het om dat te ontvangen?

Ik heb weleens hulp van een psycholoog en van een (spiritueel) coach ontvangen. Ik vond het in eerste instantie moeilijk om hulp te vragen, maar ben heel blij dat ik deze heb mogen ontvangen. 

Toekomst

Wat wil je meer naar je toe trekken in de toekomst?

Innerlijke rust en tevredenheid zodat ik wat sneller tevreden ben met wat ik (al) heb bereikt. Tevens wil ik meer het leven vieren; de grote en de kleine mijlpalen. 

Advies

Vertrouw op je eigen wijsheid.

Ik vertrouw in mijn privéleven heel erg op mijn gevoel; mijn intuïtie. In mijn werk merk ik dat mijn onderbuikgevoel juist is, alleen is dat soms niet goed te bewijzen en dat is heel lastig in de geneeskunde. Toch probeer ik mijn gevoel te volgen en vind ik dat steeds minder spannend.

Hoe ervaar je deze vragen? En wat hebben ze met je gedaan? Wil je iets delen daarover?

Mooie vragen die je stil laten staan bij hoe je je op dit moment voelt en wat je in de nabije toekomst wil. 

 

Categorieën
blog

Overdenkingen (deel 2) over jezelf toestemming verlenen

Jezelf toestemming verlenen

Het lijkt soms wel een wedstrijd: wie doet het meeste aan self-care? Of gewoon in Nederlands: zelfzorg. 

Het lijkt wel een wedstrijd. Het lijkt wel een het enige antwoord op het volhouden in de zorg. Dat is het niet. Ik noem even wat voorbeelden:

Yoga in mooie pakjes en in warme ruimtes. Vooral in gekke houdingen.

Uren het bos in omdat het gezond is.

Dure retraites met superfoods en een hoop gevlieg.

Eindeloze opstellingen om oude stukken te helen en jezelf ontdoen van zware ballast.

Wekelijks Podcasts aftikken om zo wijs mogelijk over te komen in gesprekken.

We hebben het er maar druk mee.

Ik doe er ook aan mee hoor. Soms wel, maar ik zie ook dat al die zelfzorg ook de pan uit rijst. Realiseer je wel dat het tijd en geld kost?  En, daarbij kunnen al die verschillende externe middelen ook ruis geven in je balans. Al die leerdoelen, intense reflectie en nieuwe ervaringen kosten bakken met energie om te verwerken met als gevolg dat we zelf-ontwikkelings-moe zijn. Of burn out raken van al die zelfontwikkeling.

Onze innerlijke balans is er namelijk echt wel. Alleen vertrouwen we er alleen steeds minder op. Dat is jammer.

Ik stel voor dat we met zijn allen gaan oefenen op gewoon stil zitten. Ik leg het even voor je uit: ga dagelijks eens lekker op de bank zitten, zonder muziek, zonder podcasts, zonder mooi pak, op kamertemperatuur en zonder telefoon. Start met vijf minuten en bouw wekelijks een paar minuten uit.

Zo leer je alleen met jezelf te zijn. Gewoon in je uppie, vertrouwend op jezelf, bouwend aan jezelf en op je eigen kracht. Kijk maar eens wat er gebeurt na een paar weken.

Wedden dat er na een tijdje iets moois in je gaande is? 

Je mag je zelf toestemming geven om niet in die trend mee te gaan en een andere manier vinden om het vol te houden in de zorg.

Ik geef je bij deze mijn toestemming om:

  •  het werk soms niet leuk te vinden en dat te uiten. Je hoeft dat ongenoegen dus niet te fixen.
  •  om je te distantiëren van je aangenomen identiteit als zorgverlener. Je mag gewoon zeggen “ik werk als zorgverlener” in plaats van “ik ben zorgverlener”. Je bent namelijk zo veel meer dan dat.
  • om jezelf te verbreden en ontwikkelen naast je werk als zorgverlener. Doe eens gek en ga een creatieve hobby starten en leer een andere kant van jezelf kennen.
  • om ontspanning te voelen tijdens je werk. Het lijkt wel alsof je alleen thuis mag ontspannen en op je werk heb je het vooral druk en zwaar.  We mogen dat echt anders gaan zien.

Waarin mag jij jezelf meer toestemming verlenen? Ik lees het graag.

Categorieën
Gedicht

Gedicht: In de Goot

In-de Goot