Portret 26: Meike Hendriks, psycholoog en bevallingsexpert

Meike Hendriks

Meike Hendriks (32 jaar)

Functie: Psycholoog en bevallingsexpert

Eigen praktijk: Mpower Moms waarbij ik moeders help bij het verwerken van een heftige bevallingservaring en ze begeleid naar meer rust, tijd en energie in het moederschap

Wat betekent bezieling voor jou als hulpverlener?

Voor mij betekent bezieling in mijn werk dat ik iedere dag weer vol enthousiasme en motivatie er ben voor mijn cliënten. Dat ik er echt voor ze kan zijn en naar ze kan luisteren, zonder oordeel. Bezieling heeft voor mij niks te maken met regels en protocollen volgen, maar te kijken naar de cliënt zelf. Wat heb jij nodig als persoon? Waar heb jij baat bij? Iedereen is uniek en dat vereist ook een unieke behandeling.

Nu

Hoe staat het nu met je relativeringsvermogen?

Relativeringsvermogen is een groot onderdeel van mijn werk. Als een client veel stress of spanning heeft door wat diegene heeft meegemaakt, is het goed om te kijken hoe we dit kunnen reguleren. Het voordeel van mijn werk is dat ik veel tools heb geleerd die ik nu zelf ook dagelijks toepas. Maak ik me zorgen of voel ik me gestrest, dan weet ik mezelf heel snel weer te kalmeren.

Aan de andere kant is het ook goed om soms niet al te realistisch te denken. Bij sommige dingen denk je misschien: dat gaat me nooit lukken, terwijl dit wel degelijk mogelijk is. Je weet alleen nog niet hoe. Alles is mogelijk, als je maar wilt! Ik denk daarom dat relativeringsvermogen goed is, tot een bepaalde hoogte. Niet alles hoeven we nu te kunnen begrijpen. Sommige puzzelstukjes vallen later pas op hun plaats.

Verleden

Wat heeft jou laten groeien in het verleden?

Alles wat ik heb meegemaakt, heeft me gemaakt tot de persoon die ik nu ben. Was dat altijd makkelijk? Zeker niet! Een leven zonder ups en downs bestaat niet en dat is maar goed ook, want anders zouden we alle mooie dingen voor lief nemen. Je hebt nou eenmaal diepe dalen nodig om te kunnen genieten van de piekmomenten.

Als ik mijn leven nog een keer zou moeten leven, zou ik het op precies dezelfde manier doen zoals ik altijd heb gedaan. De mooie momenten, maar ook de heftige momenten. Ik ben geworden wie ik ben door alles wat ik heb doorstaan. Als ik die gebeurtenissen niet zou hebben meegemaakt, dan zou ik mezelf verliezen.

Toekomst

Waar droom je van?

Ik droom ervan dat iedereen zichzelf kan zijn zonder in een hokje te worden geplaatst. Tegenwoordig wordt er al gauw een stempel op je gedrukt als je ook maar iets afwijkt van de norm. Wie heeft die norm bepaald? Wat is eigenlijk ‘normaal’?

Hoe mooi zou het zijn als we elkaar meer kunnen accepteren zoals we zijn met al onze sterke en zwakke punten?

Advies

Accepteer de geboden hulp en ontvang het met dankbaarheid.

Dit is een heel mooi advies. Hulp vragen en hulp accepteren vinden de meeste mensen niet makkelijk. Het liefst willen we alles zelf doen. Ik ook. Hulp vragen heb ik echt moeten leren. Sinds ik moeder ben, gaat het me makkelijker af. Dit is wel een proces geweest en ik spreek heel veel moeders die hier ook moeite mee hebben. Toch hebben we anderen ook nodig. Het gezegde luidt niet voor niks: ‘It takes a village to raise a child’. Je hoeft het niet alleen te doen, dit gaat ook niet. Sta eens wat vaker stil bij de mensen die je om je heen hebt en die bereid zijn jou te helpen.

Hoe ervaar je deze vragen? En wat hebben ze met je gedaan? Wil je iets delen daarover?

Het zijn mooie vragen die je aan het denken zetten. Het is goed om af en toe even stil te staan en te reflecteren op hoe tevreden je bent met je leven op dit moment en waar je naartoe wilt.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

ontvang updates over de kaarten, laatste blogs en leuke nieuwtjes

Verder lezen

chocolade doos
Kort Verhaal

Kort Verhaal “Chocoladedoos”

Chocoladedoos Ik zit aan een tafeltje met een smakeloos kerststukje erop. De klokjes die er in hangen zijn toepasselijk voor de situatie waarin ik me

Woorden
Gedicht

Gedicht “Over Woorden”

Over woorden Ik had er woorden voor duidelijk verteld en uitgelegd Ze snapte me volledig maar herkende het niet Ze begreep me echt maar het