Portret 20: Esmee Verschoor, Wijkverpleegkundige

 

Esmee VerschoorEsmée Verschoor (28 jaar)

Functie: Wijkverpleegkundige

Werkplek: Recent geëmigreerd naar Saoedi-Arabië en druk bezig met het verkrijgen van de registraties die nodig zijn om als verpleegkundige te kunnen werken in dit land.

Wat betekent bezieling voor jou als hulpverlener?

Bezieling in mijn werk houdt voor mij in dat ik aan het einde van een werkdag tevreden kan terugkijken op een dag waarin ik personen heb kunnen bijstaan, heb kunnen adviseren, heb kunnen verzorgen en regelzaken voor ze heb kunnen afwerken. Alles wat zorgt voor een glimlach op het gezicht van mijn cliënt, maakt dat ik ook een glimlach op mijn gezicht krijg. Voor mij is het van belang dat mijn cliënten zich gehoord voelen, gesteund voelen en hun zorgen kunnen uiten bij mij en mijn collega’s. Waarna… waarna wij ons in de problemen van de cliënten bijten om dit op te lossen. Wat een zegening om met de kennis rond te lopen om dit waar te kunnen maken en zorgen van onze medemens, onze cliënten, weg te nemen.

Nu

Wat is momenteel zwaar voor jou?

Momenteel heb ik mezelf in een parket gewerkt waarbij ik in een wachtperiode zit. Laat me dit uitleggen. Ik ben geëmigreerd naar Saoedi-Arabië om daar met mijn man een leven op te bouwen. Vele mogelijkheden doen zich voor om als verpleegkundige aan de slag te gaan, echter, komt er eerst veel papierwerk en erg veel geduld bij kijken. Datgene waar ik zoveel energie uithaal, namelijk de medemens helpen en bijstaan, staat even in de wacht tot dit alles geregeld is. Ik kan het niet specifiek zwaar noemen, omdat het ook een hele bijzondere periode is, maar laat ik het zo zeggen: Ons geduld wordt op de proef gesteld!

Verleden

Welke gezondheidswinst heb je gemaakt?

Grote winst op het mentale vlak. De enorme drijfkracht en het doorzettingsvermogen hebben er een aantal jaar geleden voor gezorgd dat ik in een burn-out schoot. Gelukkig maar. Want wat brengt dat veel wijsheden en inzichten met zich mee. De gesprekken met een psycholoog brachten mij tot de inzichten in mijn eigen gedachtegang, mijn gevoelens en mijn uiteindelijke gedrag. Ik wens niemand een burn-out toe, maar ik wens wel iedereen deze sessies met een psycholoog toe, want jeetje, wat brengt dat een mens veel kennis en rust.

Toekomst

Welk gevoel wil je meer ervaren in je werk?

Het gevoel waar ik altijd heel blij van werd, was de zichtbare dankbaarheid van cliënten. Ik hoop dat hier in Saoedi-Arabië ook te kunnen meemaken en op dezelfde wijze voor mijn cliënten te kunnen zorgen zoals ik dat gewend was in Nederland. Wat ik tot op heden heb meegekregen is dat de gezondheidszorg hier goed is en er meer tijd is voor de cliënt dan we in Nederland gewend zijn. Als dat echt zo is, dan denk ik dat ik heel gelukkig ga zijn in mijn werk hier.

Advies

Houd Moed.

Houd ALTIJD moed. In goede tijden én slechte tijden (lekker cliché,  he?). Moed heeft mij naar nieuwe plekken gebracht, heeft mij nieuwe ervaringen gegeven en heeft mij avonturen gegeven waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze zou hebben. Moed heeft mij grenzen doen verleggen en heeft mij dichter bij mijzelf gebracht. Zonder moed zou ik niet zijn waar ik vandaag de dag sta.

Hoe ervaar je deze vragen? En wat hebben ze met je gedaan? Wil je iets delen daarover?

In alle eerlijkheid sta ik te weinig stil bij onder andere bezieling en de diepere betekenis hiervan. De vragen hebben mij inzichten gegeven en even laten stilstaan in het moment. Even reflecteren; wat is er allemaal gebeurd en waar sta ik nu? Ik ervaar dit als zeer fijn!

Deel dit bericht

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

ontvang updates over de kaarten, laatste blogs en leuke nieuwtjes

Verder lezen

compassie moe
blog

Taboe: Ben jij wel eens compassiemoe?

Soms valt het me op dat hulpverleners niet altijd zich écht kwetsbaar op stellen. Ze kunnen veel dragen en bieden stabiele hulp. Ze geven veel

chocolade doos
Kort Verhaal

Kort Verhaal “Chocoladedoos”

Chocoladedoos Ik zit aan een tafeltje met een smakeloos kerststukje erop. De klokjes die er in hangen zijn toepasselijk voor de situatie waarin ik me