Portret 16: Elke van den Bosch, kinderfysiotherapeut

Elke van den Bosch

Elke van den Bosch (44 jaar)

Functie: kinderfysiotherapeut en begeleidster van het ToP programma (dit is een preventief behandelprogramma voor zeer vroeg geboren kinderen en hun ouders)

Werkplek: Praktijk voor kinderfysiotherapie regio Vleuten

Wat betekent bezieling voor jou als hulpverlener?

Als begeleidster van het ToP programma werk ik met baby’s en hun ouder(s). Als dingen niet lopen zoals verwacht, bijv. door een vroeggeboorte, dan brengt dat voor ouders vaak zorgen met zich mee. Soms zijn die zorgen zó groot, dat het moeilijk is voor ouders om te genieten van hun kind. Ik kijk graag mee met deze ouders. Door samen naar hun kind te kijken, zien ze wat hun kind nodig heeft om te ontspannen, om te slapen of om bijv. met iets te (leren) spelen. Als ouders weten wat hun kind wil of nodig heeft, dan kunnen ze hierbij aansluiten. Dat geeft ontspanning en vertrouwen. Ik geniet als ik steeds meer ontspanning en vertrouwen zie bij deze ouders en hun kind. Hoe ouder kinderen worden, hoe meer de ouders hun kind kunnen uitdagen om nieuwe dingen te leren. Ik help ouders om kleine stapjes in de ontwikkeling van hun kind te zien en om dingen die ze hun kind willen leren ook in kleine stapjes aan te bieden. Zo ontstaan er veel ‘geniet momenten’. Het is prachtig om te zien hoe kinderen groeien en ontwikkelen en wat dat met hun ouders doet. Dit geeft mij ontzettend veel voldoening.

Nu

Waar heb je nu zin in?

Dat is heel simpel. In een heerlijke kop koffie met een flinke laag opgeklopte melk. Lekker in een hoekje van de bank met een spannend boek.

Verleden

Wat heeft jou laten groeien in het verleden?

Ik ben een enorme doorzetter en ik wilde altijd alles goed doen. Ik legde de lat voor mijzelf heel hoog. Dat heeft me ver gebracht, maar het heeft me ook veel gekost. Een aantal jaar geleden wilde ik dingen veranderen. Dat heb ik niet alleen gedaan. Met gerichte hulp heb ik mijzelf beter leren kennen. Ik heb geleerd om meer vertrouwen te hebben in mijn eigen kunnen, om sneller tevreden te zijn en om me minder druk te maken om dingen. En het mooie is, ook dan gaan dingen nog steeds goed, maar ze kosten minder energie. En als er een keer iets misgaat, dan is dat helemaal niet erg. De begeleiding van een aantal jaar geleden heeft mij als persoon laten groeien.

Toekomst

Van wie ontvang je onvoorwaardelijke steun?

Van mijn man, mijn kinderen, mijn familie en van goede vriendschappen. Dat geeft een heel fijn gevoel.

Advies

Als je het niet zeker weet, dan is dat ook een goede status van zijn.

Jazeker! Het geeft rust om niet altijd alles maar te willen weten, of om je overal in te verdiepen. Sommige dingen laat ik ook heel bewust langs me heen gaan of van me afglijden. Zo hou ik energie over voor andere dingen.

Als het om werk gaat, dan ligt het een beetje anders, dan zou ik wel het liefst alles willen weten. Hoe meer ik weet, hoe leuker mijn vak is/wordt.

Maar ook hiervoor geldt: het niet weten, hoort er ook gewoon bij. Soms weten collega’s het wel of is het antwoord op te zoeken in boeken of op internet.

Hoe ervaar je deze vragen? En wat hebben ze met je gedaan? Wil je iets delen daarover?

Toen ik de vragen de 1e keer zag, dacht ik: die vul ik zo gelijk wel even in. Maar eigenlijk vond ik het best lastig. Vooral om er woorden aan te geven.

Deel dit bericht

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

ontvang updates over de kaarten, laatste blogs en leuke nieuwtjes

Verder lezen

compassie moe
blog

Taboe: Ben jij wel eens compassiemoe?

Soms valt het me op dat hulpverleners niet altijd zich écht kwetsbaar op stellen. Ze kunnen veel dragen en bieden stabiele hulp. Ze geven veel

chocolade doos
Kort Verhaal

Kort Verhaal “Chocoladedoos”

Chocoladedoos Ik zit aan een tafeltje met een smakeloos kerststukje erop. De klokjes die er in hangen zijn toepasselijk voor de situatie waarin ik me