Jezelf toestemming verlenen
Het lijkt soms wel een wedstrijd: wie doet het meeste aan self-care? Of gewoon in Nederlands: zelfzorg.
Het lijkt wel een wedstrijd. Het lijkt wel een het enige antwoord op het volhouden in de zorg. Dat is het niet. Ik noem even wat voorbeelden:
Yoga in mooie pakjes en in warme ruimtes. Vooral in gekke houdingen.
Uren het bos in omdat het gezond is.
Dure retraites met superfoods en een hoop gevlieg.
Eindeloze opstellingen om oude stukken te helen en jezelf ontdoen van zware ballast.
Wekelijks Podcasts aftikken om zo wijs mogelijk over te komen in gesprekken.
We hebben het er maar druk mee.
Ik doe er ook aan mee hoor. Soms wel, maar ik zie ook dat al die zelfzorg ook de pan uit rijst. Realiseer je wel dat het tijd en geld kost? En, daarbij kunnen al die verschillende externe middelen ook ruis geven in je balans. Al die leerdoelen, intense reflectie en nieuwe ervaringen kosten bakken met energie om te verwerken met als gevolg dat we zelf-ontwikkelings-moe zijn. Of burn out raken van al die zelfontwikkeling.
Onze innerlijke balans is er namelijk echt wel. Alleen vertrouwen we er alleen steeds minder op. Dat is jammer.
Ik stel voor dat we met zijn allen gaan oefenen op gewoon stil zitten. Ik leg het even voor je uit: ga dagelijks eens lekker op de bank zitten, zonder muziek, zonder podcasts, zonder mooi pak, op kamertemperatuur en zonder telefoon. Start met vijf minuten en bouw wekelijks een paar minuten uit.
Zo leer je alleen met jezelf te zijn. Gewoon in je uppie, vertrouwend op jezelf, bouwend aan jezelf en op je eigen kracht. Kijk maar eens wat er gebeurt na een paar weken.
Wedden dat er na een tijdje iets moois in je gaande is?
Je mag je zelf toestemming geven om niet in die trend mee te gaan en een andere manier vinden om het vol te houden in de zorg.
Ik geef je bij deze mijn toestemming om:
- het werk soms niet leuk te vinden en dat te uiten. Je hoeft dat ongenoegen dus niet te fixen.
- om je te distantiëren van je aangenomen identiteit als zorgverlener. Je mag gewoon zeggen “ik werk als zorgverlener” in plaats van “ik ben zorgverlener”. Je bent namelijk zo veel meer dan dat.
- om jezelf te verbreden en ontwikkelen naast je werk als zorgverlener. Doe eens gek en ga een creatieve hobby starten en leer een andere kant van jezelf kennen.
- om ontspanning te voelen tijdens je werk. Het lijkt wel alsof je alleen thuis mag ontspannen en op je werk heb je het vooral druk en zwaar. We mogen dat echt anders gaan zien.
Waarin mag jij jezelf meer toestemming verlenen? Ik lees het graag.