Petrouschka Swinkels (49 jaar)
Functie: GZ-psycholoog
Werkplek: eigen praktijk, PSYTREC psychotrauma expertise centrum
Wat betekent bezieling voor jou als hulpverlener?
Bezieling betekent voor mijzelf met alles wie ik ben het contact met een cliënt aangaan. Mezelf proberen te verplaatsen in het mens wat voor mij zit, om zodoende te begrijpen wat er speelt en te voelen waar de klachten hun oorsprong vinden. Om zo samen met een cliënt tot inzichten te komen, waardoor de keuze tot het inslaan van een andere weg bij een cliënt een mogelijkheid wordt.
Nu
Hoe staat het nu met je relativeringsvermogen?
Mijn relativeringsvermogen is stevig. Ik heb het nodig om me staande te houden in de vaak hele nare ervaringen die ik van cliënten te horen krijg, met name in de kliniek waar ik werk. Maar mijn relativeringsvermogen neemt in het contact met cliënten nooit de overhand, contact met het gevoel van mijn cliënten en met mijn eigen gevoel, blijft het kompas waarop ik vaar.
Verleden
Wat was in het verleden in positieve zin belangrijk voor jou?
Mijn eigen verleden bracht mij tot de keuze om de studie Psychologie te gaan doen. Een keuze waar ik tot op de dag van vandaag geen spijt van heb gekregen. Het werken met mensen, begrijpen wat mensen drijft, is een van de meeste bijzondere en intieme dingen die er in mijn ogen bestaat.
Toekomst
Waar wil je op terug kijken als je met pensioen bent?
Ik wil terugkijken op een werkzaam leven waarin ik het gevoel heb dat ik een positieve verandering teweeg heb kunnen brengen bij cliënten die ik heb gezien. Dat hoeft niet groots te zijn, soms is alleen al het aangaan van het contact, het er kunnen zijn voor iemand, voldoende.
Advies
Je weet best wat je echt wilt.
Soms lijkt dat moeilijk, weten wat je echt wilt en kun je het gevoel hebben dat je geen idee hebt. Maar als je oprecht met echte aandacht en zonder oordeel naar je gevoel luistert, dan kom je er eigenlijk altijd uit, je gevoel zit altijd goed. Soms heeft het alleen wat tijd nodig.
Hoe ervaar je deze vragen? En wat hebben ze met je gedaan? Wil je iets delen daarover?
Toen ik de vragen voor het eerst doorlas, dacht ik, ‘Wat moet ik nou met deze vragen? Wat moeilijk, ik ga om nieuwe vragen.’ Mijn perfectionisme en mijn gevoel van het niet goed genoeg te zullen doen, namen even de overhand. Eenmaal me ertoe gezet, volgden de antwoorden als vanzelf. Een mooie leerervaring dus.